TIMISOARA. Pe fondul crizei economice si a lipsei de lichiditati, bancile din Romania se confrunta, de la luna la luna, cu o crestere a volumului de restante la credite, doar in judetul Timis acestea ajungand, conform statisticilor BNR pe luna octombrie, la aproape 900 milioane de lei.
Mai exact, la o valoarea creditelor in lei de 2,618 miliarde de lei, din care 1,6 miliarde de lei apartin agentilor economici si 1,014 populatiei, valoarea restantelor se apropie de 330 milioane de lei. Aceasta situatie critica pentru unele banci din Timis, care-si vad bulversate provizioanele scriptice, se mentine si la categoria creditelor in valuta. La un volum al creditelor de 5,78 miliarde de lei, contravaloarea in euro sau alte valute europene, valoarea restantelor a ajuns la 542,4 milioane de lei, adica peste 100 milioane de euro.
In aceste conditii, in tentativa de a-si recupera banii imprumutati, tot mai multe institutii financiar-bancare au trecut la valorificarea ipotecilor, in special bunuri imobiliare, prin executare silita. “Aceste proprietati se vand destul de greu, pentru ca banca are interesul sa-si recupereze atat creditul initial, cat si dobanzile. Spre exemplu, la un credit de 30.000 de euro, girat cu un apartament, soldul final poate sa ajunga si la 45.000 de euro din cauza dobanzilor mari, care se regenereaza, si a penalitatilor de intarziere la plata ratelor. Tocmai din aceasta cauza, proprietatile imobiliare se vand greu, unele chiar si dupa 8-10 licitatii publice. In cazul bancilor, la a doua licitatie nu se scade pretul initial la 75%, cum se intampla in cazul proprietatilor scoase la vanzare in circuitul civil, ci se continua cu pretul initial pana se primeste acordul centralei pentru reducerea pretului. In perioada cat am lucrat eu acolo se vindeau 3-4 proprietati pe an, desi numarul apartamentelor sau al altor bunuri imobiliare scoase la lici