Uniunea Europeana incheie anul in care s-a aflat in pragul colapsului economic. Incepe un altul in care e amenintata de recesiune, spun analistii si expertii, pe alocuri si statisticile. Economia UE s-a oprit in 2011 si are sanse minime sa fie repornita in prima parte a lui 2012. Care au fost cele mai importante decizii si greseli intr-un an in care moneda euro si unitatea UE au fost mai amenintate ca niciodata? Raspunsurile se vad in cele cinci summituri ale UE. Cate victime politice a facut criza? Ce se va schimba de acum incolo in UE?
CADE GRECIA Primele semnale apar din ianuarie 2010, cand un raport al UE gaseste si condamna Grecia pentru "nereguli grave" in finantele publice. Datele statistice erau raportate gresit, iar calculele Bruxelles-ului arata ca deficitul bugetar al tarii pe anul precedent este revizuit in sus la 12,7%, de la 3,7%, ceea ce a insemnat de patru ori mai mult decat limita maxima permisa de regulile UE.
In februarie, Grecia anunta primele masuri de austeritate, iar UE pune presiune suplimentara pentru reduceri de cheltuieli. Incep primele greve si proteste, in timp ce premierul Georgios Papandreou insista ca Grecia nu are nevoie de un program de salvare. Zona euro si FMI sunt de acord cu un ajutor de urgenta de 22 de miliarde de euro pentru a ajuta Grecia, dar - intre timp - costurile datoriei grecesti ajung la cote maxime in UE. Ultimele calcule indica faptul ca deficitul tarii este chiar mai mare, fiind revizuit la 13,6% din PIB, nu la 12,7%. In vara lui 2010, liderii zonei euro si FMI decid sa acorde primul pachet de salvare pentru Grecia: 110 miliarde de euro.
CADE IRLANDA Moneda euro continua sa scada, dupa ce mai avusese probleme in martie in fata dolarului si a lirei sterline. Se accentueaza preocuparile legate de alte state cu datorii mari din UE. Irlanda este urmatoarea cu probleme. In noiembrie 201