Sute de mii de oameni au fost scoşi, la Phenian, să îndure frigul şi să-l bocească cu lacrimi de crocodil pe “conducătorul iubit”. Kim Jong Il îi lasă moştenire fiului său, de numai 28 de ani, Kim Jong Un, o ţară sărăcită şi izolată, dar cu arsenal nuclear.
Imaginile au prezentat turul făcut de convoiul funebru prin oraşul acoperit de zăpadă şi mulţumile de militari şi tovarăşi aranjate rânduri-rânduri, după un ceremonial care l-a imitat pe cel din 1994, de la moartea lui Kim Il Sung, tatăl lui Kim Jong Il.
Astăzi urmează să fie organizată ceremonia finală pentru care au fost mobilizaţi din nou 200.000 de oameni. Cu această ocazie, toată suflarea din Coreea de Nord se va opri timp de trei minute, în care vor fi însă trase salve de tun şi sirenele. Apoi, funeraliile se vor încheia oficial cu depunerea în mausoleu a sicriului de sticlă cu corpul îmbălsămat al liderului decedat pe 17 decembrie.
De îmbălsămarea cadavrului s-a ocupat un grup de experţi ruşi conduşi de Vladislav Kozelţev, de la Centrul de tehnologii biomedicinale din Moscova, care întreţine şi mausoleul lui Lenin. Alături de sicriul cu trupul îmbălsămat al lui Kim Jong Il vor fi expuse şi maşina îndrăgită a acestuia, legendarul său vagon de tren blindat, mai multe piese vestimentare şi biroul de lucru.
Plimbarea funestă a catafalcului
Ceremonia de ieri-dimineaţă a început la Mausoleul Kumsusan, unde se află şi corpul îmbălsămat al lui Kim Il Sung. După sosirea noului lider, tânărul Kim Jong Un, numit de comentatorul televiziunii ca „şef înţelept al partidului, armatei şi naţiunii", au fost prezentate onorurile militare. Apoi, limuzina cu sicriul acoperit cu drapelul roşu a fost plimbată prin piaţa centrală şi străzile Phenianului, după care s-a reîntors la mausoleu, unde au fost trase 21 salve de tun. Drumul era deschis de o altă limuzină neagră purtând un u