La Phenian s-au derulat miercuri funeraliile lui Kim Jong-Il, fostul lider nord-coreean decedat săptămâna trecută la vârsta de 69 de ani. Cum era previzibil, sute de mii de persoane s-au adunat să asiste la ceremonie sub o ninsoare abundentă. Televiziunea naţională a difuzat imagini de la înmormântare în cursul căreia lideri politici, militari sau simpli civili au venit să aducă un ultim omagiu „tatălui lor”, aşa cum îl numeau pe răposatul dictator. Un ultim adio naţional menit totodată să justifice continuarea dinastiei la putere în această ţară asiatică ruptă de restul lumii.
Vasile Damian:
Ceremonia de miercuri are un sens ideologic evident: acela de a marca trecerea, pasarea ştafetei de la a doua la a treia generaţie de Kim. După Kim Ir-Sen, fondatorul primei dinastii comuniste din lume, după Kim Jong-Il, iată-l deci întronat pe Kim Jong-Un. Conform tradiţiei nord-coreene, succesorul a fost miercuri ultimul care s-a înclinat în faţa trupului neînsufleţit al tatălui său.
Vezi aici mai multe fotografii de la ceremonia de miercuri. Sursa: Reuters
Înainte însă de acest gest simbolic, observatorii au notat cu atenţie cine şi în ce poziţie a stat de-a lungul cortegiului funebru. Responsabili civili şi militari văzuţi în anturajul noului lider nord-coreean vor juca un rol esenţial pentru a-l ajuta la început de drum pe inexperimentatul Kim Jong-Un. În vârstă de nici 30 de ani, fiul cel mic al răposatului Jong-Il nu a ocupat niciun post în ierarhia statului şi se regăseşte în fruntea unei ţări falimentare şi incapabilă să-şi hrănească populaţia.
O populaţie care a fost însă masiv prezentă miercuri de-a lungul celor trei ore de ceremonie derulate sub o ninsoare abundentă. Se vorbeşte de sute de mii de oameni de-a lungul celor 40 de kilometri de drum câţi a parcurs cortegiul funebru pe arterele staliniste ale capitalei nord-coreene. Tele