Îl cheamă Cornel, dar toţi îl ştiu drept Coco Galescu. În urmă cu zece zile tremura de frig într-un cort la Polul Sud, la minus 42 de grade Celsius, gândindu-se că poate nu mai ajunge să petreacă Sărbătorile alături de cei dragi. Acum, la Caransebeş, alături de soţie şi de cei doi copii ai săi, îşi permite să rememoreze cu zâmbetul pe buze experienţa din Iadul de gheaţă.
Pe 13 decembrie, Coco Galescu şi Romeo Dunca deveneau primii români care ajungeau pe schiuri la Polul Sud. O nebunie, ar spune alţii. "Aiurea. E viaţă pură!", susţin cei doi. Expediţia din care au făcut parte a fost una finanţată de guvernul de la Oslo, fiind dedicată sărbătorii a 100 de ani de la reuşita exploratorului norvegian Roald Amundsen, primul om care a ajuns la Polul Sud. "A fost frumos şi teribil, în acelaşi timp", povesteşte Galescu, în timp ce îl mângâie cu privirea pe Andrei (8 ani), fiul lui cel mic, născut în timp ce el era pe Everest.
Lui Dunca i-a degerat faţa
Înconjuraţi de gheaţă, alături de alţi temerari, românii au avut nevoie de 14 zile pentru a ajunge la destinaţie. Pericolele n-au lipsit de pe traseu, însă punctul critic s-a produs chiar la Pol. "Acolo a fost totul ok. Premierul Norvegiei (n.r. - Jens Stoltenberg) a venit cu un avion special, a parcurs ultimii metri alături de noi. Am făcut un party la baza de cercetare Scott-Amundsen, după care a plecat imediat, cu un avion privat. După noi trebuia să vină alt avion, însă s-a iscat o furtună şi am rămas acolo blocaţi patru zile. Am stat în corturi, la minus 42 de grade Celsius. Este teribil să tragi fermoarul cortului din oră în oră, să vezi că afară e ceaţă, iar cerul e plumburiu, şi să nu ştii dacă mai ajungi acasă. Dacă nu ai nervii tari, cedezi. Şi aşa după două-trei zile proviziile ni s-au împuţinat", îşi aduce aminte alpinistul bănăţean.
Romeo Dunca a avut cel mai mult de suferit, pe obraji şi