Conform noii legi a Sănătaţii, care a intrat de astăzi în dezbatere publică, cadrele medicale vor putea fi plătite în urma negocierii salariilor. Boli grave precum cancerul, diabetul, HIV-SIDA rămân în continuare în gesionarea Ministerului Sănătaţii iar bolnavii vor avea acces la tratament indiferent dacă au sau nu asigurare medicală. Sursa: ADRIAN PÎCLIŞAN
Redăm mai jos câteva modificări importnate din legea afişată de astăzi pe site-ul Ministerului Sănătaţii și legea în totalitate.
Organizarea şi funcţionarea spitalelor
- Spitalele pot fi organizate ca instituţii publice, asociaţii, fundaţii sau societăţi comerciale.
- Spitalele de interes naţional sunt organizate numai ca instituţii publice sau fundaţii de utilitate publică, a căror înfiinţare/ reorganizare se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătăţii.
- Prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000, spitalele care sunt reorganizate sub formă de asociaţii sau fundaţii de către autorităţi sau instituţii publice dobândesc recunoaşterea caracterului de utilitate publică de la data înfiinţării şi înscrierii în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
- Spitalele pot fi organizate şi ca societăţi comerciale, în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1066 din 17 noiembrie 2004.
- Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, personalulul spitalelor organizate ca fundaţii, asociaţii sau societati comerciale finanţate din fonduri publice va putea fi remunerat pe baza negocierii veniturilor.
Medicina de urgenţă, cu bani de la bugetul de stat
- Finanţarea structurilor şi ser