La Cairo se reia miercuri, după trei luni de întrerupere, procesul lui Hosni Mubarak. În vârstă de 83 de ani, fostul preşedinte egiptean apăruse la primele audieri din septembrie întins pe o targă, imagine ce a suscitat emoţie atât în ţara sa, cât şi în străinătate.
Întreruperea procesului lui Hosni Mubarak s-a datorat recursului depus de partea civilă. I se contesta parţialitatea preşedintelui tribunalului, acuzat că ar fi favorabil partizanilor fostului şef de stat. Justiţia egipteană a decis în cele din urmă să-l menţină în post pe respectivul şi a confirmat reluarea procesului miercuri, 28 decembrie.
În detenţie într-un spital militar, Hosni Mubarak este judecat pentru reprimarea revoltei de la începutul anului, reprimare ce ar fi făcut 850 de morţi.
Fostul lider egiptean este însă acuzat şi de malversaţii financiare şi corupţie, capete de acuzare ce-i vizează şi pe cei doi fii ai săi, Alaa şi Gamal.
Pe banca acuzaţilor vor apărea miercuri şi alţi foşti colaboratori ai lui Hosni Mubarak, implicaţi şi ei în reprimarea evenimentelor din ianuarie şi februarie.
După ce au transmis în direct la televiziune primele audieri, noile autorităţi au decis să interzică orice cameră de filmat în incinta tribunalului. Tot din motive de securitate, ultimele audieri s-au petrecut cu uşile închise, fără public sau presă, pentru a-i putea audia pe post de martori pe noii stăpâni ai ţării, printre care se numără şi mareşalul Hussein Tantaoui, şeful Consiliului Suprem al Armatei, în realitate omul care deţine astăzi puterea la Cairo.
De altfel, mareşalul l-a dezvinovăţit la bara tribunalului pe fostul său şef. Motiv de furie pentru familiile victimelor, care denunţă un proces inegal, în care sunt audiaţi prea mulţi martori favorabili lui Hosni Mubarak.
La Cairo se reia miercuri, după trei luni de întrerupere, procesul lui Hosni Mubarak.