Gospodarii din Gârbova, o localitate din Alba aflată la 20 de kilometri de Sebeş, îşi duc în această perioadă bucăţile de slănină de la porcii tăiaţi în turnul cetăţii din centru satului. Faima Turnului Slăninilor din Cetatea Greavilor a depăşit deja graniţele satului stăpânit odinioară de saşi.
Casele din sat sunt şi acum pictate în cel mai pur stil tradiţional săsesc. Cetatea a fost construită în anul 1241 de un nobil sas. Patru sute de ani mai târziu a fost cumpărată de comunitatea locală. Turnul nu a adăpostit dintotdeauna slănină de porc. A fost ridicat ca scut de apărare. În timp, însă, i-a apărat pe oamenii din sat de foame, păstrându-le mâncarea, să nu se altereze.
Frigiderul uriaş din sat
De când turnul din Garbova a fost transformat în cămara saşilor, nimeni nu s-a plâns că i s-ar fi stricat slănina depozitată aici. Zidurile sale funcţionează mai bine decât un frigider, povesteşte Johana Logdeser, săsoaica care ţine cheia turnului. „Frigiderul satului“ se umple în fiecare an, în luna decembrie, când gospodarii locului taie porcii. Fiecare familie are un cui rezervat sau chiar un colţ, unde să-şi pună bunătăţile. „Cârnaţii, moieticii, cum le spune la noi la cartaboşi, îi depozităm acasă, iar slănina o ducem în Turnul Slăninilor. Acolo se păstrează foarte bine şi rezistă tot anul. Aşa se întâmplă de când ne ştim, de sute de ani“, spune Maria Ioniţă, o localnică din Gârbova.
„După ce slănina stă în sare vreo două săptămâni, fiecare sătean îşi aduce slănina în Cetate. Aici îşi păstrează gustul cel mai bine, lucru dovedit de-a lungul anilor“, precizează Nicolae Maniu, viceprimarul localităţii. Administraţia locală se foloseşte de povestea turnului slăninilor pentru a promova comuna din punct de vedere turistic. Bucăţile de slănină, aranjate ca într-un galantar sunt însemnate. Un soi de ştampilă din fier cu numele proprie