În termeni ziaristici, retur nu înseamnă faza a doua a vreunui sezon, ci cantitatea de gazete care nu au fost vândute. Termenul ar putea fi implementat cu succes în fotbalul românesc, mai ales atunci când vine vorba despre "vedetele" din Liga 1 exportate, e drept, din ce în ce mai rar, prin campionatele mai răsărite.
Pentru a nu vă plictisi, nu vom face o trecere în revistă a fotbaliştilor români vânduţi în străinătate, prezentaţi drept viitoare staruri, dar care curăţă băncile de rezerve sau, mai rău, scaunele din tribune, pentru ca să sfârşească împrumutaţi prin eşaloane secunde. De obicei, jucătorii se întorc prin România, acolo unde televiziunile şi presa scrisă comit eroarea de a-i trata ca pe nişte staruri. De fapt, ei sunt doar nişte rebuturi, care au încercat să câştige câţiva bani la un nivel superior, dar care se întorc resemnaţi şi conştienţi că pot să câştige bani doar de la fraierii care se numesc patroni ai cluburilor din Liga 1.
Pe scurt, ultimul exemplu este Torje, plecat de la Dinamo la Udinese. După ce a fost ţinut rezervă în majoritatea meciului, iar în cele în care a evoluat nu s-a remarcat decât printr-un efort inutil, Torje a fost etichetat deja de gruparea friulană. Din păcate, ca un transfer ratat. În consecinţă, Udinese caută deja să-l împrumute pe "Messi de România". Simţind "marea lovitură", Dinamo bate la toate uşile pentru a-i convinge pe italieni să-l împrumute în "Ştefan cel Mare". Totul face parte din "strategia" de viitor, din scenariul pentru "new Dinamo", din toată ieftinătura care se numeşte fotbal românesc.
"Jucătorul anului", un nou export eşuat
Soarta celui desemnat drept fotbalistul român al anului, Torje, părea să fie încă pecetluită încă din luna noiembrie. Cotidianul friulan Il Fiuli scria în urmă cu o lună că "Torje va fi client fidel al băncii de rezerve începând cu ianuarie 2012, at