În mod categoric, anul 2011 a fost mai plin decât predecesorii în evenimente nefaste. Publicaţia britanică The Telegraph a titrat: „Scandaluri sexuale, demisii şi masacre: Europa în 2011”. Astfel, chiar dacă pentru lumea ştiinţifică reperul este progresul înregistrat de cercetătorii de la CERN în căutarea „Particulei lui Dumnezeu” (care poate fi -sau nu- celebrul bozon Higgs), în memoria colectivă cel mai marcant eveniment al anului pe cale să se încheie este, cu siguranţă, atentatul din Norvegia. Pe 22 iulie 2011, anti-islamistul de 32 de ani Anders Breivik a detonat o bombă în Oslo şi apoi a mitraliat, cu sânge rece, zeci de tineri politicieni de stânga, pe insula Utoya. Bilanţul: 77 de morţi. A fost declarat nebun şi e posibil să-şi petreacă restul vieţii într-o clinică de specialitate, dar a făcut apel împotriva evaluării psihiatrice.
Un alt dement, Nordine Amrani, de 33 de ani, a ucis cu grenade şi arme de foc 5 persoane, printre care un copilaş de numai un an şi jumătate, rănind altele 122, în atentatul din 14 decembrie, din oraşul belgian Liege.
Alegerile prezidenţiale din Franţa, din 2012, au fost complet date peste cap de scandalul sexual în care a fost implicat candidatul socialist, Dominique Strauss-Kahn, (fost) preşedinte al Fondului Monetar Internaţional. Pe 14 mai 2011, Strauss-Kahn a fost arestat pe aeroportul JFK din New York, fiind acuzat de molestarea sexuală a unei cameriste, Nafissatou Diallo, originară din Guineea, la hotelul Sofitel. Chiar dacă a scăpat finalmente de acuzaţii şi s-a putut întoarce în Franţa, Strauss-Kahn a pierdut atât şefia FMI, cât şi postura de contracandidat al preşedintelui în exerciţiu, Nicolas Sarkozy. În plus, s-a ales cu alte acuzaţii de viol, iar tribulaţiile sale prin tribunale continuă.
2011 a fost şi anul unor căsătorii regale, cea mai importantă consumându-se în 29 aprilie, când s-au unit Willia