În urmă cu aproape şapte ani, Mihai Lapşinschi, un fost mecanic din Simeria, îşi descoperea marea vocaţie: aceea de a transforma oasele de bovine în lucrări de artă.
Redată schematic, povestea pare una extrem de simplă. Imediat după ieşirea la pensie, după aproape o viaţă de om consumată ca mecanic la combinatul de la Hunedoara, Mihai Lapşinschi, de felul său din Simeria, a început să caute un mod de a-şi umple timpul liber. „Am început prin a scrie versuri, mai exact epigrame, dar nu mă simţeam împlinit. La un moment dat am văzut un reportaj despre un pensionar din Maramureş care sculpta în crengi de copac. Omul ieşea în natură, se plimba şi căuta cioturi care îi inspirau o anumită stare artistică. Le lua acasă şi începea să le prelucreze", îşi aminteşte Lapşinschi.
A fost momentul în care, profund impresionat de ceea ce văzuse, dar şi de lucrările de artă ale pensionarului de la televizor, hunedoreanul a decis să se apuce de sculptură. „Şi pentru că am vrut să fiu original m-am gândit să sculptez în coarne de bovine", povesteşte Lapşinschi, acum în vârstă de 81 de ani. Astăzi, sculpturile sale, împărţite tematic între „Himere" şi „Tornade", sunt lăudate de către etnologi şi considerate a fi transpunerea în viaţa de zi cu zi a simbolurilor religioase, înscrise în fiecare om, la naştere.
Dalta, o freză stomatologică
Se întâmpla când Lapşinschi avea 77 de ani. Hunedoreanul şi-a cumpărat primele coarne de vită de prin târgurile de animale sau de vechituri din zonă. Încet, încet, a învăţat cum să prelucreze acest material care se dovedea a fi extrem de pretenţios. „Micul meu atelier de creaţie l-am încropit întruna dintre camerele apartamentului. Aveam o parte din ustensile, mai exact scule de cioplit, dar căutam ceva care să mă ajute să efectuez operaţii de fineţe. Aşa că m-am oprit asupra unei freze stomatologice", explică huned