Bancile nu au apetit de risc si prefera sa inchida vechile afaceri, vanzand in pierdere sau adaugand mici contributii pentru finalizarea investitiilor si valorificarea cu discount a activelor - astfel caracterizeaza Dan Ioan Popp (foto), seful dezvoltatorului imobiliar Impact, disponibilitatea de finantare in real estate din 2011.
Intr-adevar, in acest an cererile de insolventa indreptate de banci impotriva proiectelor rezidentiale s-au inmultit.
Probabil trimestrul 2 sau 3 din 2012 va fi momentul cand bancile vor sesiza schimbarea trendului si vor restarta creditarea. Asta, insa doar daca nu vor fi mari schimbari pe piata bancara europeana si mondiala, spune Popp.
Despre tranzactiile rezidentiale din piata, Popp spune ca este posibil ca numarul total din 2011 sa se apropie de 370-380.000 de unitati, cu peste 5% mai mult decat in 2010. Volumele, chiar daca preturile au fost usor in scadere fata de 2010 ( 3-10%), au fost mai mari, ceea ce arata semne pozitive de restartare.
Despre anul 2012, omul de afaceri spune va fi influentat de evolutia pietei bancare - daca operatiunile de creditare vor scadea si piata va avea o scadere, iar daca vor creste, piata va avea o crestere similara. Oricum, volumele vor fi in ecartul 300.000-400.000 de tranzactii, deoarece achizitiile sunt nespeculative, crede seful Impact.
Ce efecte are situatia actuala din Europa asupra piatei locale? “Situatia din Europa influenteaza mediul bancar si deci banii sunt mai scumpi si mai rari. Pe de alta parte, piata de capital asteapta randamente superioare, care nu pot sa fie asigurate de cererea nespeculativa. In consecinta, piata este mai putin atractiva pentru speculatii, ci doar pentru investitori de portofoliu cu orizont de 5-7 ani”, spune Popp.
Ce planuri are Impact pentru 2012? “Compania urmeaza sa valorifice restul unitatilor