Un jurnalist britanic vorbeşte despre practicile la limita legalităţii din industria presei tabloide britanice, aflată în vizorul autorităţilor după scandalul interceptărilor ilegale.
Ancheta în ceea ce priveşte scandalul interceptărilor ilegale din Marea Britanie, care a dus la închiderea cotidianului „News of the World", aflat în portofoliul magnatului Rupert Murdoch, scoate la iveală noi feţe ale presei tabloide. Săptămâna trecută, Piers Morgan, fost editor al tabloidelor „The Mirrror" şi „News of the World", în prezent realizator de emisiuni pentru CNN, a fost chemat să depună mărturie în această anchetă.
Declaraţiile sale nu au ieşit din tiparul conturat deja de mulţi dintre foştii săi colegi: „Nu-mi amintesc", „Nu ştiu detalii", „Nu ţin minte ceva specific", a spus în mai multe rânduri Morgan. În timp ce toţi cei care au avut de-a face cu publicaţiile aflate acum în vizorul autorităţilor fac tot ceea ce le stă în putinţă pentru a se distanţa de scandalul izbucnit în vară, un fost reporter de tabloid mărturiseşte că practicile presei tabloide erau, de multe ori, la limita legalului.
Subiecte fabricate şi declaraţii falsificate
Jurnalistul britanic John Gapper, care a lucrat pentru „The Mirror" şi „Daily Mail" în anii '80, povesteşte, într-un editorial publicat în „Financial Times", că fabricarea subiectelor şi falsificarea declaraţiilor unor persoane implicate în scandaluri erau la ordinea zilei. Acesta îşi aminteşte şi cum superiorii săi insistau să obţină un interviu cu părinţii unor fetiţe gemene, care muriseră în spital în urmă cu doar câteva ore. „Nu a fost cel mai bun ceas al meu, dar am învăţat multe de la cei cu care am lucrat", mărturiseşte jurnalistul.
După ce tabloidul britanic „News of the World" a fost închis, puternica familie Murdoch a anunţat că nu exclude posibilitatea de a închide şi cotidianul „The Sun" dacă