Şeful diplomaţiei române spune că, în ultimii 20 de ani, controlul opiniei publice asupra politicienilor a devenit mai riguros şi că a scăzut riscul luării unor decizii iresponsabile.
Cu toate că e obligată să joace într-o „horă" internaţională cu un ritm alert şi cu bruşte schimbări de direcţie, România are multe şanse de a se evidenţia în ochii partenerilor săi externi. Cât a reuşit diplomaţia noastră, în 2011, să adune în „contul" ţării, rămâne să judecaţi singuri, lecturând dialogul de mai jos cu ministrul Teodor Baconschi.
Invitatul „La masa Adevărului" din această ultimă săptămână a anului schiţează harta externă a momentului, cea de a cărei corectă interpretare depinde, în final, depăşirea crizei. Teodor Baconschi nu crede în sumbrul scenariu al unei conflagraţii în Europa şi mizează foarte mult pe înţelepciunea societăţii civile, mult mai riguroasă astăzi cu aceia care ne conduc destinele. Aşadar, vă invităm să meditaţi asupra unor teme care, din nefericire, nu par a fi prioritare pe agenda publică românească, dar de care depinde chiar şi viitorul nostru pe termen scurt.
CARTE DE VIZITĂ
- Teodor Baconschi s-a născut la 14 februarie 1963, la Bucureşti.
- Este fiul poetului A. E. Baconsky şi, pe linie paternă, are origini basarabene.
- A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, la Bucureşti, susţinându-şi doctoratul la Sorbona.
- A intrat în diplomaţie în anul 1997, devenind ambasadorul României la Vatican.
- Din 2007 şi până în 2009, anul în care a preluat portofoliul Afacerilor Externe, a fost ambasador la Paris.
- Din mai anul acesta este prim-vicepreşedinte al PDL.
„Europa nu poate fi un simplu «muzeu»"
„Adevărul": Al doilea val al crizei economice mondiale va rupe Europa?
Teodor Baconschi: Criza economică globală va mai dura. Ea a arătat că instituţiile financiare de tip Bretton Woods (n.a.