Acţiunile companiilor europene au înregistrat câştiguri subtanţiale astăzi pentru a patra zi consecutiv, ca urmare a succesului licitaţiei de vânzare de obligaţiuni cu scadenţă la şase luni, realizate de Italia. Scăderea costurilor de finanţare pentru a treia cea mai mare economie a Uniunii Europene este un semnal pozitiv pentru pieţe, deoarece înlătură, sau cel puţin amână, momentul intrării Italiei în incapacitate de plată. Optimismul de pe piaţa europeană a condus şi la creşterea futures-ului indicilor americani.
Acţiunile băncii italiene Banca Popolare şi cele al Banca Monte Piaschi di Siena au condus creşterile din sectorul bancar, în timp ce titlurile Tesco Plc, cel mai mare lanţ de supermaketuri din Marea Britanie, au condus creşterea de circa 2,5 procente înregistrată de acţiunile companiilor din sectorul de retail. Indicele STOXX 600, ce reflectă evoluţia acţiunilor celor mai importante 600 de companii din europa a câştigat 0,5 procente, ajungând la valoare de 243,16 puncte. Indicele a crescut cu peste 2 procente în ultimele trei şedinţe, după ce atenţia investitorilor s-a mutat de la problema datoriilor crizei euro la datele care arătau că cea mai mare economie a lumii, cea americană, începe să îşi revină. Acţiunile Futures ale Indicelui Standard & Poor’s 500 care expiră în martie au crescut şi ele cu 0,2 procente.
„Volumul de acţiuni transferate în piaţă este scăzut şi principalul eveniment urmărit astăzi şi de mâine este licitaţia de obligaţiuni italiene”, a declarat Jean-Paul Jeckelmann, director de investiţii la Banque Bonhote& Cie. din Elveţia, pentru Bloomberg .
Indicele Stoxx 600 a suferit mici modificări ieri din cauza volumului mic de tranzacţii, întrucât pieţele britanice şi cele irlandeze au rămas închise. Indicele a scăzut cu 12 procente de-a lungul acestui an pe fondul extinderii crizei datoriilor dinspre Grecia, către Ita