Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, estimează că anul viitor va avea loc o reducere a dobânzilor la depozitele în lei şi, pe acest fond, o micşorare a dobânzilor la creditarea în lei, probabil ajutate şi de o reducere de către BNR a rezervelor minime obligatorii, potrivit Agerpres.
În opinia acestuia, Banca Centrală va face unele mişcări în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi, mai ales, în privinţa nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO), care, corelate cu scăderea dobânzilor la depozite, vor conduce la scăderea dobânzilor la credite.
„Sunt convins că BNR - este o convingere personală - va face nişte paşi, nişte mişcări în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi mai ales în ceea ce priveşte nivelul RMO, care, corelate cu scăderea dobânzilor la depozite, vor conduce la scăderea dobânzilor la credite. Şi când vorbesc despre scăderea dobânzilor vreau să fiu înţeles că vorbesc despre dobânzile la lei, şi nu la valută. La valută mi-e greu să fac o analiză, întrucât nu deţin informaţiile necesare", a spus Gheţea.
Nevoie de bani
Acesta a explicat că, în prezent, în ceea ce priveşte economisirea, se înregistrează o situaţie puţin diferită de cea obişnuită, şi anume că băncile mergeau „cam în aceeaşi direcţie" cu schimbarea dobânzilor la depozite.
„Acum, în mod firesc, a apărut o oarecare separare, în sensul că unele bănci au redus dobânzile, altele au preferat să rămână la niveluri mai înalte şi chiar negociază dobânzi mai înalte. Este normal în actuala conjunctură internaţională, în care băncile din unele ţări europene mai direct, mai indirect, au menţionat că subsidiarele lor ar trebui să se descurce cu resursele locale şi este normal să existe un anumit interes pentru depozitele locale. Pe acest fond însă, eu cred că în 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite şi, imp