Legea Sănătăţii -intrată în dezbatere publică azi - nu atinge fondul problemei, introducerea unui pachet de servicii medicale de bază. Raţionalizarea sănătăţii înseamnă că pentru asigurările pe care le plătesc la stat, românii vor mai avea dreptul doar la unele servicii medicale gratuite. Cât de generos sau de restrictiv va fi acest pachet va determina şi cât de profitabilă va fi afacerea pentru companiile private de asigurări care vor intra pe piaţă şi vor oferi la preturi mai mari serviciile la care statul renunţă acum.
Indiferent de cât contribuie acum, românii vor mai primi în schimbul contribuţiilor doar pachetul minim. Companiile private de asigurări le vor oferi pachetele voluntare şi pe cele suplimentare, extrăgând profit din acele servicii pe care statul nu mai vrea să le furnizeze gratuit şi le pune în sarcina pacientului.
Pentru firma străină de asigurări, o afacere de vis: milioane de consumatori lăsaţi neacoperiţi de stat, cărora le poate oferi -sub nume frumoase- poliţe scumpe care vor include servicii de care până mai ieri românii beneficiau gratuit.
« Populaţia nu va resimţi financiar această modificare, plătind, în mare, aceleaşi asigurări ca până acum » scrie Ministerul în nota de fundamentare. Ceea ce uită ministerul să precizeze este că românii vor fi deranjaţi de nişte indivizi care strang adeziuni la noile companii de asigurări de sănătate. Li se va arăta pachetul de bază, versiunea pentru săraci şi oameni iresponsabili- dacă luaţi pachetul de bază, va trebui să plătiţi pentru multe în plus şi nu acopera mare lucru….Li se va mai arăta asigurarea voluntară de tip complementar, care “suportă total sau parţial plata serviciilor acoperite parţial din pachetul de servicii medicale de bază şi/sau coplăţile asociate acestora.” şi asigurarea voluntară de tip suplimentar, care te face să te simţi mai special. Companiile private de