Sistemul bancar din Romania a avut parte in 2011 de mai multe incercari, intr-un an dificil, influentat in mare parte de instabilitatea economica internationala. Printre cele mai importante evenimente care au avut loc in acest an amintim faptul ca mai multe grupuri bancare au picat testele de stres, unele banci si-au restrans activitatea, iar altele au recurs la fuziuni sau vanzari.
De asemenea, profitabilitatea bancilor s-a deteriorat, 2011 fiind un an cu pierderi insemnate.
"2011 a fost un an dificil, atat pentru economie in general, cat si pentru sectorul bancar in special, un an in care cererea de produse si servicii bancare a ramas la un nivel scazut. O mare parte a preocuparii bancilor s-a axat pe restructurarea creditelor si gasirea unor solutii viabile pentru clientii ce au intampinat dificultati majore in activitate", a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale.
Cu toate acestea, sistemul a dat dovada de stabilitate.
"In 2011, in pofida accentuarii crizei datoriilor suverane, sistemul bancar din Romania a dat dovada de stabilitate, datorita masurilor luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), calitatii managementului, lipsei operatiunilor toxice si aportului actionarilor, care au vazut in piata din Romania oportunitati de dezvoltare si dupa trecerea crizei", a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
In acelasi timp. Petre Bunescu a mentionat ca in ansamblul sau, sistemul bancar din Romania s-a adaptat la situatia determinata de criza economica, iar mai recent, la criza datoriilor suverane. "Au fost cautate solutii de ajustare si control al riscurilor si de ameliorare a eficientei operationale. Astfel, sistemul bancar romanesc a ramas unul suficient de bine capitalizat si atent suprav