Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, i-a transmis o scrisoare premierului de la Budapesta, Viktor Orban, în care este exprimată îngrijorarea cu privire la starea democraţiei din Ungaria.
Cotidianul maghiar Nepszabadsag a informat marţi despre scrisoarea transmisă de Washington, iar un oficial al guvernului de la Budapesta a confirmat că premierul Orban a primit-o din partea secretarului de stat american. "În scrisoare sunt menţionate acele lucruri exprimate verbal anterior", a spus purtătorul de cuvânt guvernamental.
Hillary Clinton a efectuat în luna iunie o vizită la Budapesta, afirmând într-o conferinţă de presă că este îngrijorată de încălcarea libertăţilor democratice în Ungaria. Ambasada SUA de la Budapesta a refuzat să comenteze pe marginea conţinutului scrisorii, însă a amintit că SUA au ridicat de mai multe ori problema întăririi puterii guvernamentale şi limitarea libertăţilor individuale.
„Reformele" guvernului Orban nemulţumesc SUA, UE şi FMI
Venit la putere în 2010 după câştigarea unei majorităţi zdrobitoare în Parlamentul de la Budapesta, formaţiunea Fidesz a lui Orban a modificat Constituţia pentru a permite intervenţia politică în unele instituţii cum ar fi Curtea Supremă de Justiţie, Curtea de Conturi şi Banca Centrală, a limitat independenţa presei, a schimbat legislaţia electorală şi a impus reglementări considerate neconcurenţiale sistemului bancar.
Săptămâna trecută preşedintele Comisiei Europene a cerut guvernului de la Budapesta să retragă două legi referitoare limitarea autonomiei Băncii Centrale şi de reglementare a „stabilităţii financiare", însă Viktor Orban a respins solicitarea, arătând că nu acceptă ca politica Ungariei să fie dictată de la Bruxelles.
De asemenea, politica naţionalistă a lui Orban a dus şi la ieşirea Ungariei în 2010 din acordul cu FMI şi aplicarea unei reţete economice proprii p