Ascensiunea Regelui Mihai până pe locul al doilea în topul încrederii publice, conform Barometrului "Adevărul", reprezintă cea mai importantă schimbare de pe scena politică a anului 2011. Cum de a fost posibil? O explicaţie se poate găsi chiar în Mesajul tradiţional pe care Regele îl transmite românilor, fără întrerupere, din 1940 încoace.
"Sărbătorirea Jubileului de 90 de ani mi-a dat ocazia să primesc mii de oameni la Palatul Elisabeta și la Săvârșin, într-o sărbătoare care a cuprins întreaga suflare românească. Această dovadă de iubire și de preţuire, încununată de adresarea de la tribuna Parlamentului către Naţiunea română, a fost o alinare pentru toate suferinţele și neajunsurile pe care a trebuit să le trecem cu toţii în ultimele decenii", se spune în mesajul regal.
Este adevărat, Jubileul de 90 de ani a însemnat mult în această ascensiune. A fost şi o inspirată operaţiune de PR. Dar motivaţiile sunt mai multe decât o simplă, târzie şi meritată reparaţie istorică. Să privim această ediţie a Barometrului. O constantă a anului 2011 este nemulţumirea generală. Dincolo de variaţiile date de evenimente punctuale, un lucru e clar: peste 80 la sută din români spun că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. În acelaşi timp, nicio personalitate politică nu reuşeşte să sară peste pragul de încredere de 20 la sută. Cu două excepţii: Crin Antonescu (27,1%) şi surpriza Regele Mihai (25,7%).
Cifrele arată că în România există dorinţa şi potenţialul pentru o schimbare majoră în relaţia dintre guvernaţi şi guvernanţi. Că oamenii caută altceva. Iar atunci când opoziţia scade şi Regele iese în faţă, explicaţia este că acesta din urmă a răspuns mai bine aspiraţiilor publice.
Dacă operaţiunea de PR prilejuită de Jubileul de 90 de ani a reuşit, a fost şi pentru că Regele Mihai a putut oferi imaginea unei alte Românii, decentă, cumpătată, unită în jurul uno