Produsele alimentare şi nealimentare, dar şi serviciile vor fi mai scumpe de anul viitor. Procesatorii din industria alimentară au anunţat deja scumpiri, despre care afirmă că sunt amânate din 2011, iar transportatorii spun de asemenea că vor fi constrânşi să calculeze tarifele în funcţie de majorările stabilite la carburanţi pentru luna ianuarie.
8% de la materia primă
Există o tendinţă de majorare a preţurilor la alimente în Uniunea Europeană, pornind de la costurile mai mari cu materia primă. Doar în acest an, materia primă s-a scumpit cu 20%, însă din cauza cererii reduse de pe piaţă, producătorii nu au putut mări decât foarte puţin preţurile, spune Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.
„O primă majorare de preţuri, circa 8%, la produsele de carne procesată, provine din costurile cu materia primă - carnea. Doar în acest an, portivit datelor Statisticii, preţurile la materia primă au crescut cu 20%. Însă, cererea fiind foarte scăzută, patronii nu au putut aplica în 2011 decât o majorare de 2%. De la anul, este foarte sigur că procesatorii vor trebui cumva sa-şi recupereze costurile pentru a nu intra în faliment.
La cei 8%, se va mai adăuga 1,5-2% costuri rezultate din majorările tarifelor la energie electrică şi gaze naturale. Pentru a nu mai merge în pierdere, producătorii vor trebui să scumpească produsele procesate în prima perioadă din 2012, fie să umble la reţete, modificându-le şi scăzând calitatea cărnii utilizate pentru a menţine preţuri nemajorate. În total, cam din primăvară, la produsele din carne se va aplica o majorare de 10%, a declarat preşedintele Romalimenta.
„Piaţa absoarbe foarte puţin"
La pâine şi alte produse de panificaţie, cel puţin trei luni nu vor exista scumpiri, susţin reprezentanţii Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produ