Ercolano, in Sudul Italiei, este primul oras care nu plateste extorsiunile mafiei. O libertate aparata cu tenacitate de primarul si de comerciantii din localitate, scrie El Mundo, citat de PressEurop.
Brutarul, mecanicul, proprietarul benzinăriei, pescarul, proprietara magazinului de haine, bărbierul, opticianul, cel care are un bar…Nu scăpa nici preotul bisericii Sfântului Rozariu.
Ani de-a rândul trei generaţii de locuitori din Ercolano, un oraş cu 55.000 de locuitori situat la 14 kilometri de Napoli, au făcut doar un lucru: au strâns din dinţi şi au plătit fără să crâcnească extorsiuni între 150 şi 1.500 de euro, pe care în fiecare lună membrii Camorrei le cereau comercianţilor, oamenilor de afaceri şi chiar şi preoţilor, pentru a nu le face viaţa imposibilă. Dar toate acestea sunt deja istorie.
Ercolano, o localitate aflată între mare şi Vezuviu, şi faimoasă pentru rămăşiţele sale arheologice romane, a spus “basta”. S-a transformat în primul oraş din Sudul Italiei care îndrăzneşte să le taie elanul mafioţilor şi refuză să cedeze în faţa cerinţelor lor băneşti.
“Ercolano, teritoriu fără şantaj”, va anunţa afişul care se va evidenţia în scurt timp, provocator, la intrarea în localitate. “Noi nu mai suportăm abuzuri”, arată cu mândrie afişele care atârnă pe numeroase vitrine. O adevărată provocare, având în vedere că, potrivit datelor asociaţiei SOS Impresa, plata impozitului impus de mafioţi celor ce deţin un magazin – il pizzo – , cu ameninţări şi intimidări – aduce în fiecare an în cuferele crimei organizate din Italia vreo 10 miliarde de euro şi afectează aproximativ 160.000 de companii.
“În Ercolano, suntem liberi acum”, ne povesteşte Giuseppe Scognamiglio, coordonator al Radio Siani, un post împotriva mafiei şi pentru legalitate, născut în 2009 şi care îşi are sediul unde a fost cartierul general al unui ş