În acest an peste 7.000 de familii s-au debranșat de la sistemul centralizat de căldură, alegând să își monteze centrală proprie. Numărul debranșărilor a crescut cu aproximativ 10 la sută față de anul trecut. Rețelele nu sunt proiectate, însă, pentru a face față noilor tendințe, iar efectele sunt resimțite din plin.
Încă din toamna acestui an președintele Federației Asociațiilor de Locatari Timișoara, Petru Olariu, atrăgea atenția că rețelele de gaz existente nu fac față numărului de cereri. Olariu a cerut lămuriri și de la reprezentanții Eon, dar răspunsul primit a fost evaziv. Cert este, însă, că până la ora actuală nu au fost semnalate mari probleme cu rețeaua de gaz. Sunt în schimb probleme cu apa rece, rețeaua nefiind dimensionată pentru consumul centralelor de apartament.
Pe adresa societății de apă și canal au ajuns în ultima perioadă tot mai multe sesizări în care se arată că apartamentele de la etajele superioare ale blocurilor cu patru etaje rămân de mute ori neîncălzite din cauza lipsei de presiune la apa rece. „Mulţi proprietari de apartamente de bloc şi-au montat centrale termice, renunţând la soluţia tehnică existentă a instalaţiilor interioare de încălzire şi apă caldă ale clădirii. Funcţionarea normală a centralelor de apartament este condiţionată, însă, de existenţa în apartamentele respective, a instalaţiilor ce pot asigura valori minime ale parametrilor electrici, ale combustibilului folosit şi ale presiunii apei reci, specificate în cartea tehnică a centralei achiziţionate. Instalaţiile interioare existente de apă potabilă şi de apă caldă au fost dimensionate astfel încât să asigure presiunea şi debitul de apă necesare pentru funcţionarea dotărilor standard ale apartamentelor - lavoar, spălător de vase, WC, duş şi cadă de baie. Centralele de apartament nu au fost incluse în dotarea minimă a clădirilor. Consumul de apă caldă prepa