Va exista furtună economică în Europa şi în 2012, dar România este mult mai bine pregătită să facă faţă, promite Emil Boc, pe fondul veştilor deloc optimiste pentru Europa. E leitmotivul deceniului. Şi Angela Merkel a spus ceva asemănător cu 2-3 săptămâni în urmă, cum că turbulenţele pe pieţele financiare vor fi de durată. Prin urmare, criza nu e a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri.
Confruntat cu seceta care ameninţă să ofilească puţin PIB-ul de anul viitor, Guvernul de la Bucureşti s-a gândit deja la unele "surse" de finanţare a bugetului şi mai auster pe anul viitor. Astfel, pe angajaţii la stat, categorie aflată într-o continuă reducere, îi paşte pierderea bonusurilor şi tichetelor de masă nu doar în 2012, ci în următorii trei ani (o lege abia ieşită de la Cotroceni, de la promulgare, prevede acest lucru). Ba chiar şi nişte pensii care trebuia să fie ajustate pentru cei care au desfăşurat activităţi în condiţii grele de muncă vor rămâne cu acelaşi cuantum.
Am trecut razant, marţi seara, pe lângă o majorare de impozite pe locuinţe, dar până la urmă şedinţa de Guvern a trecut fără să o mai adopte. "Nu e momentul", a spus ulterior ministrul de Finanţe, deşi mersese la reuniune cu proiectul pregătit. În schimb, accizele vor împinge unele preţuri (la combustibili, de exemplu) în sus, de la 1 ianuarie.
Cele două domenii socio-profesionale care - putem spune aşa - au grijă de viitorul ţării o "păţesc" şi ele. Educaţia, de exemplu, nu va primi nici jumătate din cele şase procente din PIB, aşa cum i s-a promis. Avem un deja-vu, nu doar cu această "felie" redusă din PIB, ci cu modalitatea în care va fi finanţat învăţământul. Profesorii au mai văzut, cu trei ani în urmă, o lege adoptată în unanimitate în Parlament care le mărea lefurile cu 50%, dar care nu s-a aplicat niciodată pentru că aleşii nu au putut preciza de unde vor veni banii.
Sănă