Anul politic 2011 a stat sub semnul dezacordului. Teme importante, precum modificarea Constituţiei sau reorganizarea administrativ-teritorială s-au soldat cu un eşec. Iată o retrospectivă a vieţii politice româneşti din ultimele 12 luni.
2011 a fost unul dintre cei mai agitaţi ani politici din ultimul deceniu. Cu atât mai mult cu cât s-au suprapus scandalurile politice cu o criză economică extrem de severă.
Ultimele 12 luni pot fi puse sub semnul lipsei consensului. Lipsă de consens între Putere şi Opoziţie privind temele cele mai fierbinţi, dar şi lipsă de consens în sânul coaliţiei propriu-zise aflate la putere.
Un partid mic, dar esenţial pentru stabilitatea guvernării, adică UDMR, a reuşit să-şi impună punctul de vedere în faţa colegului mai mare de bancă, PDL.
Astfel, mai toate dorinţele democrat-liberalilor s-au stins una câte una pe parcursul ultimelor luni. PDL vrea să modifice Constituţia pentru a introduce Parlamentul unicameral, UDMR nu. PDL vrea maximum trei sute de parlamentari, UDMR nu. PDL vrea reorganizarea administrativ-teritorială a României, UDMR nu. Sau în orice caz, nu în forma dorită de partidul condus de Emil Boc.
Şi apropo de PDL, formaţiunea se zbate în sondaje undeva în jurul valorii de 20%, la o distanţă considerabilă, de aproape 30 de procente, în spatele adversarului politic social-liberal.
PDL mizează însă pe revenirea economică din 2011-2012 şi pe faptul că românii vor face asocierea între ieşirea din criză-dacă ea se va întâmpla-şi puterea "portocalie".
În plus, colegii de coaliţie, UDMR şi UNPR, au dat de înţeles că şi-ar mai dori un mandat la guvernare, în aceeaşi formulă din prezent. Deci şansele ca PDL să rămână la Putere după alegerile comasate din 2012 există. Teoretic… USL pierde procente importante
Cât despre Opoziţie, aceasta şi-a unit forţele prin înfiinţarea Uni