În timp ce lumea urmăreşte cu interes schimburile de replici dintre Statele Unite şi Iran cu privire la blocarea Strâmtorii Ormuz care ar putea pune în pericol o mare parte a traficului maritim petrolier, Rusia continuă să-şi îmbunătăţească armamentul nuclear.
Săptămâna trecută, Forţele Maritime Militare ruseşti au efectuat cu succes ultimele teste pentru un submarin de ultimă generaţie, precum şi pentru un tip de rachete care transportă focoase nucleare ce nu pot fi oprite de sistemele scuturilor antirachetă europene, relatează Business Insider.
Autorităţile de la Kremlin şi-au declarat vehement dezacordul cu privire la Scutul European Antirachetă, în ciuda asigurările oferite de americani că acesta nu va fi folosit împotriva Rusiei. Vineri, rachetele Bulava (în rusă, buzdugan) au fost lansate de la bordul submarinului Iury Dolgorukiy pe o distanţă de aproape 6.000 de kilometri, reuşind să-şi atingă ţinta.
Iury Dolgorukiy este un submarin cu propulsie nucleară din clasa Borei (vânt arctic n.r.), având o lungime de circa 170 de metri şi fiind conceput pentru a transporta 16 rachete Bulava.
Rachetele nucleare Bulava pot transporta la rândul lor până la 10 focoase nucleare şi fac parte din cel mai scump proiect de dezvoltare de armament lansat de Rusia. Fiecare dintre cele 10 focoase nucleare ale unui rachete Bulava poate fi programat pentru a lovi o ţintă diferită, ceea ce înseamnă că poate neutraliza orice scut antirachetă care se bazează pe distrugerea fiecărei focoase în parte, precum sistemul U.S Aegis, parte a scutului european antirachetă, mai scriu jurnaliştii străini. În cadrul testelor finale care au avut loc în Marea Albă, rachetele au reuşit să lovească ambele ţinte care se aflau într-un poligon de testare situat la aproape 6.000 de kilometri depărtare.
La doar patru zile de la testarea submarinului, forţele armate ruseşt