Este cel mai mare arbitru român din toate timpurile: a arbitrat şapte finale de cupe europene, a fluierat la centru la trei campionate mondiale şi este supranumit "Locomotiva din Carpaţi". Anul acesta a făcut 50 de ani de căsnicie, iar stadionul cel mai mare din Galaţi a fost redenumit „Nicolae Rainea".
Nu-i uşor să scrii despre Nicolae Rainea. E ca şi cum ai povesti, iar şi iar, o legendă care, în fiecare zi mai capătă un capitol, o conotaţie, un miracol... Ajuns la 78 de ani, fostul mare arbitru internaţional - poate cel mai mare arbitru de fotbal pe care l-a avut vreodată România - este la fel de activ şi hâtru ca întotdeauna. „Nu stau, că-mi stă norocul", spune nea Nicu oricărui îl întreabă.
A înconjurat de cinci ori globul
I-a plăcut să alerge. Şi acum o face, la 78 de ani! A calculat că la meciurile şi la antrenamentele din vremea când era arbitru a alergat peste 200.000 de kilometri, adică de aproape cinci ori lungimea ecuatorului. Poate tocmai de aceea i s-a şi zis „Locomotiva din Carpaţi".
Însă nu alergatul e totul. „Şi un prost poate să alerge 200.000 de kilometri. Depinde ce iese din asta", spune nea Nicu, a cărui viaţă este presărată de recorduri.
A arbitrat la trei campionate mondiale consecutiv. Doar cinci arbitri au reuşit asta, iar românul Rainea este unul dintre ei. Mai mult decât atât, se numără printre cei doar trei arbitri care au fluierat la centru în meciurile oficiale ale tuturor echipelor care au câştigat vreodată un campionat mondial: Brazilia, Uruguay, Argentina, Anglia, Germania, Italia şi Franţa.
Fotografie dintr-un meci arbitrat la Campionatul Mondial din Spania
Are la activ şapte finale de cupe europene (dintre care trei sunt cupe balcanice, una de Cupa Campionilor şi o două UEFA), o finală de campionat european, trei finale de cupe ale României, 145 de meciuri internaţionale şi