Râmnicu Vâlcea, oraş din centrul României, este cunoscut pe plan mondial ca fiind un centru al criminalităţii cibernetice, fiind denumit ‘Hackerville’, relatează cotidianul francez Le Monde în ediţia de joi.
Frauda pe internet a devenit sportul local în acest oraş pe care presa americană l-a numit ‘Sillicon Valley al furtului pe internet’. Potrivit poliţiei române, 80% din fraudele efectuate în România îi vizează pe americani, motiv pentru care directorul FBI, Robert Mueller, a venit la Bucureşti. După o scurtă vizită la palatul prezidenţial şi o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, Mueller s-a întâlnit cu reprezentanţi ai poliţiei, cu procurorul general şi cu oficialităţi din serviciile de informaţii. ‘Ameninţările cele mai serioase cu care ne confruntăm sunt transnaţionale’, a declarat directorul FBI. ‘Nicio ţară şi nicio agenţie nu pot lupta singure împotriva acestor ameninţări, fie că este vorba de terorism, trafic de droguri sau criminalitate cibernetică’.
În cartierul Ostroveni, fief al hackerilor situat în sudul oraşului, ştirea acestei vizite nu provoacă nicio reacţie. Raidurile poliţiei, arestările şi vizitele jurnaliştilor din întreaga lume sunt evenimente obişnuite în acest cartier în care locuitorii preferă să păstreze anonimatul. În ciuda numeroaselor arestări efectuate de poliţie în ultimii ani, Râmnicu Vâlcea rămâne un centru al criminalităţii cibernetice ale cărui tentacule se întind pe mai multe continente. La începutul anilor 2000, tinerii din ‘Hackerville’ au făcut greşeala de a comunica victimelor acestora numerele lor de cont din România, lucru care a permis poliţiei să îi localizeze în scurt timp. În prezent, lucrurile s-au schimbat. Discreţia este o necesitate, iar ştergerea urmelor a devenit o artă.
Hackerii români au construit reţele transnaţionale foarte bine organizate şi utilizează adesea ceea ce ei numes