Viitoarea lege a sănătăţii, aflată acum în dezbatere publică, modifică regulile după care sunt asiguraţi cei care nu au venituri.
Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, supusă de două zile dezbaterii publice, stabileşte reguli mult mai strânse în privinţa celor care sunt asiguraţi fără plata contribuţiei la sănătate. Astfel, în primul rând, în afara celor cărora li se reţine o contribuţie de 5,5% din veniturile impozabile şi încă 5,2% la angajator, mai sunt asiguraţi toţi copiii până la vârsta de 18 ani.
Cum îi asiguri pe adulţii pe care îi întreţii
În ce priveşte tinerii între 18 şi 26 de ani, elevi sau studenţi care nu au venituri din muncă, ei sunt asiguraţi doar dacă măcar unul dintre părinţi are, la rândul său, asigurare de sănătate. Soţia, soţul sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane care munceşte sunt asiguraţi dacă li se plăteşte câte o contribuţie de 5,5% din jumătatea salariului de bază minim brut pe ţară de la acea oră. Între categoriile protejate care sunt asigurate fără plata contribuţiei se mai numără persoanele cu handicap care trăiesc doar din indemnizaţii, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au venituri.
Vezi ce drepturi ai ca asigurat
În plus, anumite categorii de persoane au asigurare de sănătate pe perioada cât se află într-una dintre următoarele situaţii: se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unui accident sau a unei boli profesionale; sunt în concediu pentru creşterea copilului; pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei; beneficiarii indemnizaţiei de şomaj; cei închişi în penitenciare, inclusiv dacă se află în arest preventiv; membrii familiilor care primesc ajutor social; victimele traficului de persoane; personalul monahal al cultelor recunoscute; tinerii de până în 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a c