Valoarea creditelor acordate clienţilor nebancari şi neguvernamentali (persoane fizice şi firme private) aîn cazul cărora se înregistrează restanţe la plată, a crescut în luna noiembrie la 21,89 miliarde lei, ponderea acestora în totalul împrumuturilor fiind de 9,7%, potrivit datelor furnizate ieri de către Banca Naţională a României (BNR).
La finalul lunii octombrie, soldul creditelor cu restanţe ajunsese la 21,31 miliarde lei, iar ponderea lor în totalul împrumuturilor era de 9,5%. La sfârşitul anului trecut, ponderea restanţelor în totalul împrumuturilor era de 7,7%. Volum creditelor cu restanţe este calculat ca fiind suma creditelor acordate pentru care nu s-a făcut plata convenită până în ultima zi lucrătoare a lunii noiembrie.
Restanţele, mai frecvente la împrumuturile în valută
Soldul restanţelor la împrumuturile în moneda naţională era în noiembrie de 9,51 miliarde lei, adică 11,7% din totalul împrumuturilor în lei, iar soldul restanţelor la creditele în valută echivala cu 12,38 miliarde lei (8,6% din totalul împrumuturilor în valută). Soldul creditelor populaţiei şi agenţilor economici se cifra la sfârşitul lunii noiembrie la 225,89 miliarde lei, faţă de 223,03 miliarde lei la sfârşitul lunii octombrie. Creditul în valută se situa la finele lunii noiembrie la 144 miliarde lei, adică la 64%.
Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a crescut în noiembrie, faţă de luna anterioară, cu 1,3%, la 223,81 miliarde de lei, iar majorarea faţă de finele lunii noiembrie 2010 a fost de 7,6%, componenta în valută avansând mai repede decât cea în lei, potrivit datelor BNR.
Unde sunt răspândiţi restanţierii?
Cele mai multe credite în lei la care se înregistrează restanţe sunt întâlnite, potrivit sitului businessday.ro care a efectuat calculele, în judeţele Bistrita-Năsăud (21,5%), Suceava (20,9%)