Între Crăciun şi Revelion, Ministerul Sănătăţii face României un cadou. Este vorba despre îndelung aşteptatul proiect de lege pentru reforma sistemului sanitar. Timp de aproape o jumătate de an, acest proiect a fost discutat în diferite variante obţinute de presă din diverse surse. Acum avem o propunere definitivă, cu o serie de mari lacune şi multe întrebări la care autorii nu au găsit un răspuns, în ciuda unor critici, printre care cele formulate de FMI şi Banca Mondială.
În esenţă, reforma sistemului sanitar înseamnă, pe hârtie, nimic mai mult sau mai puţin decât privatizarea finanţării asigurărilor de sănătate, prin intrarea pe piaţă a companiilor private de asigurări. Argumentul invocat de autorii proiectului (o echipă de specialişti de la Palatul Cotroceni, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) pentru elaborarea acestei reforme este necesitatea suplimentării banilor din Fondul de sănătate şi a gestionării mai eficiente a acestor bani.
RFI a publicat săptămâna trecută obiecţiile aduse la varianta de atunci a legii de către FMI şi Banca Mondială. Unele sugestii ale experţilor internaţionali au fost luate în seamă, altele au fost ignorate cu desăvârşire. Aşa se face că textul publicat miercuri pe site-ul ministerului ridică în continuare multe semne de întrebare. În plus, anunţul de pe pagina oficială a ministerului nu respectă declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi nici pe cele ale ministrului Ladislau Rittli. Ambii precizaseră că termenul de dezbatere publică va fi prelungit, datorită importanţei deosebite a acestui proiect. Cu toate acestea, termenul limită de depunere a obiecţiilor este stabilit pentru 28 ianuarie 2012.
Asigurarea
Asigurarea medicală este obligatorie pentru fiecare cetăţean al României. În noul sistem însă, proiectul de lege statuează libertatea asiguratului de a al