Deşi ar fi trebuit să prevadă schimbări fundamentale în domeniul medicinei de familie şi al spitalelor şi să impună reguli clare de sancţiuni şi control, proiectul la care s-a lucrat mai bine de un an are încă multe scăpări, motiv pentru care mai rămâne trei luni în dezbatere publică.
Noua Lege a sănătăţii, afişată ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ar trebui să reorganizeaze medicina de familie, modul în care funcţionează spitalele, precum şi sistemul asigurărilor de sănătate.
De asemenea, ar trebui să prevadă foarte clar care sunt drepturile asiguraţilor şi de ce servicii beneficiază aceştia contra sumelor pe care le virează lunar la bugetul sănătă-ţii. „Acest capitol privind drep-turile asiguraţilor a rămas evaziv. Se vorbeşte mai degrabă despre obligaţiile lor. Pacientul nu este pus în centrul sistemului. Se prevăd mai degrabă drepturi pentru in-sti-tuţii decât pentru pacient, ba, mai mult, se înfiin-ţează instituţii noi, precum ANCIS (Agenţia Naţională de Calitate şi Informaţii în domeniul Sanitar), făcută de funcţionari pentru funcţinari", comentează economistul Valeriu Todiraşcu, unul dintre criticii noului proiect de lege.
Partea bună este că medicii de familie vor avea în 2012 un buget mai mare cu 15% faţă de anul acesta. Acest segment nu a beneficiat niciodată de mai mult de 10% din bugetul CNAS şi trebuia reformat, având în vedere situaţia dezastruoasă din mediul rural.
Ce presupune reorganizarea medicilor de familie
Noua lege permite consiliilor locale să angajeze medici şi să-i finanţeze. De asemenea, s-au prevăzut bugete pentru asis-tenţi comunitari şi asistenţi sociali care vor merge în sate să ofere consiliere. O altă noutate este că pentru a fi medic de familie nu va mai fi nevoie de o listă obligatorie de pacienţi. Noua lege nu arată însă cum vor fi finanţaţi medicii.
Partea proastă este că fondurile supl