Postul de radio Vocea Rusiei a difuzat opiniile lui Victor Litovkin, prezentat ascultătorilor drept…expert la publicaţia rusească Viziune Militară Independentă. Acesta a emis o serie de consideraţii privind riscurile, mai mult decât evidente, conform viziunii postului amintit, ale amplasării scutului antirachetă în România.
Pretextul difuzării acestui dialog, între specialistul amintit şi redactorul de la Vocea Rusiei a fost intrarea în vigoare a legii care permite amplasarea interceptoarelor americane la Deveselu. Realizatorul interviului a reamintit conaţionalilor săi: Moscova a declarat, în repetate rânduri, că vede în planurile de amplasare a scutului american un pericol la adresa forţelor sale de descurajare nucleară.
O declaraţie bună doar pentru cei mai neinformaţi cetăţeni ruşi, din sud-estul Federaţiei Ruse, supusă tacit unei ofensive civile a statului vecin chinez, care şi-a trimis acolo peste un milion de fideli, cu soţii cu tot – acestea fiind chinezoaice, rusoaice, vietnameze, coreene – pentru a munci şi trăi în arealul sălbatic neglijat de modernizarea visată de încă preşedintele Dmitri Medvedev. Un teritoriu aflat, de facto, sub ocupaţia emisarilor deloc înarmaţi, dar mulţi, câtă frunză şi iarbă, ai Republicii Populare Chineze.
Bine instruit, jurnalistul de la postul menţionat de radio a jucat rolul naivului: De ce este indignată Rusia? Doar antirachetele nu au niciun gram de substanţă explozibilă pentru nimicirea ţintelor?
Şi ce putea să răspundă expertul în chestiuni de ordin politico-militar Viktor Litovkin? Citiţi şi admiraţi capacitatea intervievatului de a privi situaţia din punct de vedere global: SUA spun că ele creează un scut nuclear împotriva regimurilor imprevizibile, precum cel iranian. De fapt, construiesc un zid antirachetă împotriva Rusiei. În ce constă pericolul? În partea europeană a Rusiei sunt amplasate for