Discuţiile dintre poliţişti şi şoferii opriţi în trafic pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor fi înregistrate audio-video şi vor fi folosite ca probe în cazul în care contravenţiile sunt contestate în instanţă.
“Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care poliţistul pune în funcţiune sistemele luminoase şi acustice, automat camera să intre în funcţiune şi să rămână în funcţiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentaţiei şi înmânării documentelor legale către contravenient. Toată discuţia dintre poliţist şi contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliţiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acţiune, înregistrează până la 300 de metri”, a declarat comisarul şef Lucian Diniţă, citat de RRA.
Autospeciale ale Poliţiei Putiere care au montate astfel de sisteme audio-video se află în judeţele Arad, Hunedoara, Sibiu, Argeş, Dolj şi Vâlcea, dar şi în Bucureşti, pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, potrivit lui Sandu Buglea, reprezentantul firmei importatoare a sistemelor audio-video.
Acestea vor asigura transparenţă activităţii poliţiei rutiere, furnizarea materialului probator în cazul contestării măsurilor aplicate de poliţie, diminuarea cazurilor de ultraj împotriva poliţiştilor rutieri şi eliminarea eventualelor cazuri de corupţie în rândul acestora.
Din punct de vedere tehnic, sistemele sunt constituite dintr-o unitate centrală care asigură înregistrările audio-video prelevate de o cameră video ce preia imagini din exteriorul autospecialei şi una pentru imaginile din habitaclu, un microfon de interior şi un microfon portabil aflat asupra poliţistului, care înregistrează semnalul audio din apropierea acestuia. Microfonul portabil asigură înregistrarea dialogului poliţist – participant la traficul rutier.
Înregistrarea audio-video se ef