Asistaţii sociali şi cei care iau indemnizaţie pentru creşterea copilului, dar nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, vor rămâne fără bani. Sursa: VLAD CHIREA, LIBERTATEA
Pentru că tot mai puţini români se duc să-şi achite la timp taxele şi impozitele locale, autorităţile s-au gândit să îi oblige, măcar pe cei care primesc ajutor din partea statului, să-şi plătească dările.
Astfel, persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, de alocaţie de susţinere a familiei şi indemnizaţie de creştere a copilului riscă să rămână fără bani timp de cinci luni.
"Cei care fac dovada că au achitat, în termen de cinci luni, primesc din nou ajutorul, urmând să se plătească şi suma cuvenită pe perioada suspendării. Precizăm că nu sunt vizaţi beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii", se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.
După cinci luni de neplată se anulează ajutorul
În plus, asistaţii sociali care nu plătesc în termen de cinci luni impozitul sau nu achită alte taxele locale datorate vor fi scoşi din lista celor care primesc ajutoare financiare.
"Se va anula dosarul lor, iar dacă fac dovada plăţii ulterior, îşi vor face din nou actele pentru acordarea ajutorului şi vor primi banii cuveniţi şi pentru cele cinci luni, în care ajutorul a fost suspendat", au precizat reprezentanţii ministerului condus de Sulfina Barbu.
Potrivit sursei citate, raportarea la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) nu scade cuantumul prestaţiilor, ci aduce ordine în sistem, precizând că până acum prestaţiile sociale erau stabilite prin hotărâri de guvern.
"Această ordonanţă de urgenţă aduce o modalitate de calcul unitară şi stabileşte că toate prestaţiile sociale să se raporteze la un indicator social de referinţă. ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia