Astăzi, apa termală din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa a crescut văzând cu ochii. După ce nivelul lacului cu nuferi din Băile 1 Mai a scăzut simţitor şi fauna şi flora erau puse în pericol, specialiştii Muzeului au intervenit de urgenţă, pompând apă termală în lac.
Pentru a salva speciile de peşti şi nuferi din rezervaţia naturală din Băile 1 Mai, unică în România, Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) a decis să „resusciteze" situaţia. După ce nivelul apei a scăzut simţitor din cauza exploatării necontrolate, astăzi s-au luat primele măsuri pentru menţinerea rezervaţiei la cote normale.
„Este o primă intervenţie ca această rezervaţie naturală să fie menţinută pe linia de plutire, până când vom depista cauzele lipsei de apă", spune directorul MTC, Aurel Chiriac. Cu ajutorul unor furtunuri din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana" s-a pompat apă termală în apropierea izvorului din mijlocul lacului cu nuferi. „Este doar o soluţie temporară, până se depistează cauza debitului mic al izvorului. Săptămâna care vine vom avea o întâlnire cu toţi factorii implicaţi ca să aflăm adevărata cauză a problemei", explică Radu Huza, custodele rezervaţiei.
Apa termală care a completat nivelul lacului provine dintr-un foraj deţinut de Societatea Turism Felix. „Ne bucurăm că am avut sprijinul acestor instituţii pentru a salva o rezervaţie extrem de importantă pentru ţara noastră", a mai spus directorul Muzeului Aurel Chiriac.
Exploatare necontrolată
Custozii Rezervaţiei au avertizat autorităţi precum Agenţia de Protecţia Mediului, Apele Române şi Agenţia pentru Resurse Minerale şi, în plus, a fost angajată o firmă specializată în geofizică, care a confirmat că izvorul sublacustru de apă termală este blocat. Venczel Marton, şeful secţiei de ştiinţe naturale din cadrului Muzeului Ţării Crişurilor, crede că una dintre cauzele care au dus la ac