Un cateter cât un fir de păr e introdus în corp prin vena femurală, ajungând până la creier. Pacientul e conştient şi discută cu medicii în timp ce este operat. Sursa: 7EST
1 /.
Prima informaţie surprinzătoare: operaţie pe creier realizată prin picior. A doua surpriză: pacientul operat pe creier este conştient pe toată durata intervenţiei şi discută permanent cu medicul.
Întins pe masă, pacientul poate urmări întreaga intervenţie pe un monitor, ca şi cum s-ar uita la televizor.
Doi medici ieşeni, Nicolaie Dobrin (40 de ani) şi Alexandru Chiriac (35 de ani), de la Spitalul de Neurochirurgie, sunt printre puţinii din ţară care fac astfel de operaţii.
Prin artera femurală se "transportă" la locul leziunii din creier pulbere, gel, balonaşe sau chiar firişoare de platină. "Transportul" se realizează cu ajutorul unui fir de grosimea celui de păr, numai că acesta este din plastic.
Dispozitiv mai mic de un milimetru
Pacienţii care suferă de malformaţii, anevrisme, hemoragii cerebrale sau fistule carotidocavernoase sunt operaţi cu ajutorul tehnologiei moderne, denumită tehnica de cateterizare a vaselor din creier sau embolizare.
Totul se face prin artera femurală. Pe aici se introduce un dispozitiv de dimensiuni mai mici de un milimetru denumit microcateter. Acest dispozitiv este condus prin vasul de sânge şi ghidat până la nivelul unei emisfere din creier. Odată ajuns în creier, începe să caute problema vasculară pentru a putea interveni chiar în acel loc.
"Metoda se foloseşte atât ca procedură de diagnosticare cât şi pentru tratament. Instrumentele folosite sunt de mare fineţe pentru a putea fi ghidate până la locul leziunii din creier", a explicat dr. Nicolaie Dobrin, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.
Toate mişcările prin