Beneficiarii de prestaţii sociale, inclusiv beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului, riscă să nu mai primească timp de cinci luni consecutiv contravaloarea acestora în cazul în care nu-şi achită la timp datoriile faţă de bugetul local.
Guvernul a aprobat OUG care modifică și completează unele acte normative ce reglementează acordarea de beneficii de asistență socială. Astfel, persoanele care primesc beneficii sociale și nu plătesc taxele și impozitele locale li se vor suspenda pentru o perioadă de cinci luni plata ajutoarelor şi indemnizaţiilor. Potrivit unui comunicat de presă postat pe siteul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, beneficiarii venititului minim garantat, ai alocaţiei de susţinere a familiei şi ai indemnizaţiei de creştere a copilului, care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, pot fi suspendaţi din plată pe o perioadă de până la cinci luni. Aceştia vor reintra în plată în momentul în care fac dovada achitării taxelor şi impozitelor locale, urmând să primească şi suma cuvenită pe perioada suspendării.
În actul normativ, s-a introdus şi sancțiunea de suspendare a alocaţiei pentru susţinerea familiei în situația în care titularul nu depune în termen declarația pe propria răspundere în vederea menținerii acordării acestui drept. „Scutiţi” de orice penalizare sunt beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii.
Ordonanţa mai prevede că toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referinţă care în prezent are valoarea de 500 de lei. Guvernul asigură că noua modalitate de calcul nu duce la scăderea prestaţiilor sociale. Acestea rămân la acelaşi nivel reglementat în prezent. În schimb, prestaţiile nu vor putea fi modificate, decât printr-o schimbare a Indicatorului Social de Referinţă (ISR). Orice modificare a ISR va duce, implicit, la modificarea tuturor prestaţiilor sociale. @N_P