Conform statisticilor realizate la nivel european, România şi Polonia sunt statele cu nivelul cel mai ridicat de religiozitate din toate ţările din fostul bloc comunist, ba chiar dintre toate statele europene. Pentru cei mai mulţi polonezi, romano-catolicismul este un element fundamental al identităţii naţionale. La ultimele alegeri însă, formaţiunea anticlericală Palikot a obţinut 10% din voturi.
Ioana Haşu a fost la Varşovia şi a stat de vorbă cu tineri, preoţi şi analişti politici:
Tobe în biserică
În prima biserică a studenţilor din Polonia, Sfânta Ana, o catedrală din centrul Varşoviei, vezi deasupra intrării cum zâmbeşte, dintr-un poster imens, Papa Ioan Paul al II-lea. M-a atras curiozitatea – mai exact, tobele. Înăuntru, sute de tineri fac spaţiul generos să pară strâmt. Au umplut şi spaţiile dintre bănci: cine n-a mai avut loc, s-a urcat pe scările din faţa altarelor laterale. „E noaptea rugăciunii”, şopteşte cineva de la intrare.
Tineri de toate vârstele, de la liceeni la unii trecuţi de 30 de ani cu bebeluşi în braţe, se mişcă în ritmul muzicii: un concert de muzică gospel, susţinut tot de tineri. În faţa altarului, mai mulţi tineri cântă, acompaniaţi de tobe: „Sunt cu fratele meu, care e pianist. Am această formaţie din 2006, când am venit la studii în Varşovia. Suntem băieţi şi fete între 16 şi 24 de ani. Am început să cânt într-un cor gospel încă de la 11 ani. Gospel e un stil de viaţă, totul s-a reaşezat în jurul acestei activităţi, nu pot să-mi imaginez viaţa fără muzica asta“ – spune Sebastian, dirijorul corului.
În jurul lui, mai multe fete în blugi chicotesc când le întreb ce fac în timpul liber: „Suntem normali, facem tot ce fac alţi tineri de vârsta noastră. Mergem la petreceri, ieşim în oraş, plecăm în vacanţe. Şi uneori avem concerte. Am fost în mai multe ţări cu acest cor: în Germania, Marea Britanie, Statel