Filmul regizat de David Fincher, bazat pe prima carte a lui Stieg Larsson, ultima premieră cinematografică a anului, abundă în secvenţe de care vrei să-ţi fereşti privirea.
1 /.
O serie de adaptări după romanele lui Stieg Larsson, din trilogia "Millennium", erau o certitudine atunci când cărţile s-au vândut excelent în lumea întreagă, inclusiv în România. Dar pentru că "Bărbaţi care urăsc femeile" (volumul 1), "Fata care s-a jucat cu focul" (volumul 2) şi "Castelul din nori s-a sfărâmat" au avut succes în SUA abia anul trecut, suedezii au fost mai rapizi şi au adaptat romanele pentru marele ecran. Atunci când inevitabilul remake american s-a anunţat, mulţi s-au temut de eventualele cosmetizări hollywoodiene, de cenzură şi de finaluri fericite forţate sau lipsa unei ambiguităţi morale.
Însă David Fincher, celebru chiar pentru filme care explorează latura întunecată, violentă a umanităţii – "Se7en", "Fight Club" sau "Zodiac" – a fost ales drept regizor, iar rezultatul nu avea cum să nu fie măcar bun.
Filmul "Fata cu un dragon tatuat" o are în centru tot pe Lisbeth Salander, hackeriţa traumatizată, cu orientare sexuală variabilă, cu piercinguri şi motocicletă, interpretată de o faţă proaspătă, Rooney Mara. Iar Lisbeth este eroina reală, în ciuda numelui mai important din distribuţie – domnul James Bond însuşi, Daniel Craig şi a poveştii care începe cu personajul acestuia, jurnalistul picat în dizgraţie Mikael Blomkvist.
Rooney Mara devine Lisbeth Salander
Toate tinerele actriţe de la Hollywood până în vârsta de 30 de ani îşi doreau să prindă acest rol, însă Fincher a ales o frumoasă necunoscută în locul unei vedete care ar fi eclipsat personajul. Şi chiar dacă aţi mai văzut-o pe Rooney Mara în ceva (mai ales în "Reţeaua de socializare", în care o interpretează pe tânăra care îi "dă papucii" lui Mark Z