Coreea de Nord l-a proclamat joi “comandant suprem” pe Kim Jong-Un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-Il, în cursul unei imense adunări militare organizate la Phenian.
“Marea inimă a tovarăşului Kim Jong-Il a încetat să mai bată”, a deplâns Kim Yong-Nam, care exercită funcţia onorifică de şef al statului, în cursul unui discurs în faţa a zeci de mii de soldaţi. Alături de el se afla Kim Jong-Un, fiul cel mai tânăr şi succesor al lui Kim Jong-Il la putere. “Respectatul tovarăş Kim Jong-Un este comandantul suprem al patriei noastre şi al armatei, care a moştenit inteligenţa, capacitatea de a comanda, caracterul, sensul moral şi curajul lui Kim Ir Sen”, a continuat Kim Yong-Nam.
Adunarea din Piaţa Kim Ir Sen s-a încheiat în acordurile Internaţionalei, interpretată de o fanfară militară, şi cu o salvă de 20 de lovituri de tun, transmite Agerpres. Apoi, conform imaginilor de la televiziunea oficială, în Coreea de Nord au fost păstrate trei minute de tăcere întrerupte de sirenele vapoarelor şi trenurilor din întreaga ţară. Ele au marcat încheierea doliului naţional de 13 zile în memoria lui Kim Jong-Il, liderul care a condus ţara timp de 17 ani, decedat la 17 decembrie, şi pentru care o ceremonie funerară a fost organizată miercuri în faţa a sute de mii de persoane.
Armata joacă un rol important în Coreea de Nord, condusă în numele doctrinei “songun” (armata mai întâi), dezvoltată în anii 1990 de Kim Jong-Il pentru a menţine viabilitatea regimului său, slăbit în urma prăbuşirii blocului comunist în Europa de Est şi URSS. Celălalt principal centru al puterii este Partidul Muncitorilor, unica formaţiune politică din ţară.
Mass-media regimului comunist i-au atribuit tânărului Kim Jong-Un termenul onorific de “comandant suprem al partidului, statului şi armatei”, deşi el nu ocupă oficial aceste funcţii în prezent.
Coreea de Nord l-a proclamat joi “c