Vă simţiţi epuizat, apatic, fără putere? Sunteţi obosit cea mai mare parte din timp? Dacă da, probabil că suferiţi de pe urma lipsei de exerciţiu fizic, o maladie a stilului de viaţă care afectează mulţi oameni.
Victimele deficienţei de exerciţiu fizic sunt uşor de identificat. Pentru ele, orice activitate este un efort; odihna este starea lor naturală. Când ajung acasă sunt mult prea obosite ca să se gândească numai la efortul de a practica exerciţiul fizic.
Mulţi dintre cei care suferă de pe urma lipsei de exerciţiu fizic nu îşi dau nici măcar seama de aceasta. Convingerea lor este că lipsa de energie şi de iniţiativă se datorează înaintării în vârstă. Ei cred că sunt normali, când de fapt sunt mediocri.Mediocritatea se caracterizează prin încetineală, productivitate scăzută, capacitate diminuată de lucru fizic, ceea ce nu înseamnă normal. Normal este valoarea cea mai bună la care te poţi manifesta.
Trebuie să ne aflăm într-o bună formă fizică fie că avem 24, 45 sau 65 ani. Cândva scriitorul Radu Cosaşu, vorbind despre forma sportivă, folosea ca unul din argumente exemplul finlandezilor: „Vreo două milioane de finlandezi fac KUNTURHEILU, KUNTU- înseamnă formă, URHEILU-sport. Asta ar însemna formă sportivă.
Dacă întrebi un finlandez ce-i cu asta, îţi va răspunde că pentru a ajunge, să zicem, la etajul 5 ai două posibilităţi: pe scară sau cu liftul. Dacă alegi scara şi urci pe jos, faci KUNTURHEILU.
În Finlanda , mai toată populaţia activă face mişcare din plăcere, din necesitate plăcută neconstrânsă de teorii medicale moderne, alergând, sărind, mergând pur şi simplu pe străzi, în parcuri, pe şosele, nu numai pe stadioane, înainte sau după muncă.
Finlandezii susţin că fiecare om, orice i s-ar întâmpla, trebuie să fie în bună formă fizică.