Maestrul, de ieri Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, a mărturisit că nu a făcut niciodată rabat de la actul artistic, iar spectacolele sale sunt acte de cultură şi de educaţie ce se vor dovedi în timp materiale de studiu la orele de Limbă şi Literatură Română.
Cu titlul, roba şi pălăria de doctor, maestrul Tudor Gheorghe a intrat în galeria oltenilor aplaudaţi la ei acasă după ce şi-au câştigat celebritatea prin ţară, dar şi în colţuri îndepărtate ale lumii.
„Am primit multe distincţii, dar aceasta le întrece pe toate, dintr-un motiv românesc, şi oltenesc deopotrivă. Domnule, când îţi dau ai tăi o asemenea distincţie e lucru mare. Să te recunoască ai tăi e cea mai superbă întâmplare pe care o poţi trăi. Nu vă voi dezamăgi niciodată!“, a mărturisit maestrul la tribuna Sălii Albastre a Universităţii din Craiova. Artistul care umple sălile de oriunde ar concerta în România şi în afara ei, a recunoscut că, din fericire, nu este inclus în ceea ce înseamnă showbiz românesc, dedicându-se culturii şi educaţiei, susţinând spectacole unde nu se fluieră, nu se huiduie, ci se ascultă.
„Nu poate spune cineva că m-a văzut cântând la nu ştiu ce festival al berii, la nunţi su prin baruri“. Aşa îşi explică „învrednicirea cu această nobilă titulatură“.
Titlul i-a fost acordat maestrului de Senatul instituţiei de învăţământ superior şi i-a fost înmânat de rector. „Sunt un om în vârstă, dar atâtea emoţii ca acum nu am avut niciodată. Este o mare onoare pentru Universitatea din Craiova să-i acorde domnului Tudor Gheorghe titlul Doctor Honoris Causa, pentru tot ce acest minunat oltean reprezintă în cultura românească“, a spus rectorul Ion Vladimirescu.
Laudatio în onoarea artistului a fost citit de directorul Filarmonicii Oltenia, unul din colaboratorii tineri ai maestrului de peste zece ani, alături de dirijorul şi compozitorul Mari