Foto: Thinkstock Cele mai frecvente manifestări care apar după o serie de mese copioase sunt cele de dispepsie sau indigestie. Se apreciază că un sfert din populaţie suferă de astfel de tulburări, deşi numai 10% dintre cei afectaţi caută ajutor medical. Fenomenul nu este întâlnit exclusiv de Sărbători, totuşi este mai răspândit în această perioadă. Dispepsia este o maladie funcţională, adică nu este produsă de o leziune vizibilă, evidentă, cum este de pildă ulcerul gastric sau inflamaţia din gastrită. Dispepsia constă în anomalii funcţionale musculare şi nervoase ale organelor digestive (esofag, stomac, intestinul subţire şi gros, vezica biliară). Se manifestă prin durere sau disconfort în zona superioară-centrală a abdomenului (în "capul pieptului"), balonare, eructaţii (eliminarea gazelor din stomac pe gură), greaţă, uneori şi vărsături. Simptomele apar mai ales după mese cu alimente grase şi condimentate, mai ales dacă se mănâncă mult şi repede, însoţite de cantităţi mari de alcool sau băuturi carbogazoase.
Refluxul gastro-esofagian se produce prin trecerea conţinutului acid al stomacului în esofag, iritând mucoasa delicată a acestuia. Refluxul are loc prin închiderea incompletă a sfincterului aflat în partea inferioară a esofagului. Mesele abundente, care stagnează mult timp în stomac, anumite alimente (citrice, ciocolată, ceai, cafea, mâncăruri bogate în grăsimi vegetale sau animale, ceapă, usturoi, tomate, mentă) ca şi consumul de alcool sau băuturi carbogazoase, precum şi fumatul favorizează acest fenomen. El este mai evident la supraponderali, gravide, mai ales dacă persoana stă întinsă în pat, după masă, sau se apleacă înainte. Simptomul principal este senzaţie de arsură în spatele sternului (în partea centrală a pieptului), care apare imediat după masă şi are durată variabilă, de la câteva minute la câteva ore. Este însoţită de gust acru în gură