Polonia e singura ţară europeană ocolită de recesiune, în ciuda crizei care a marcat economia statelor membre în 2011. Cu o creştere de 4,2% în ultimul trimestru, Polonia anunţă că deficitul bugetar în 2012 va fi în jurul a 3 procente din Produsul Intern Brut, iar datoria publică nu va depăşi 52%. Scopul e de a aduce datoria publică sub pragul de 48% din PIB până în anul 2015. Cheia succesului pare să fie atragerea fondurilor europene, dar mai ales numărul mare de IMM-uri, care au susţinut piaţa internă.
Ioana Haşu a fost la Varşovia – un oraş complet ocolit de criză şi a stat de vorbă cu economişti, oficiali, dar şi mici întreprinzători.
„O să visez la crize ca asta cât trăiesc“
„Să fiu sincer, îmi place criza asta. Am visat la aşa o criză toată viaţa, mai ales în timpul comunismului. Mă plimb prin centrul Varşoviei şi nu-mi vine să cred că aşa arată criza în Polonia. E plin de cafenele în care oamenii stau de vorbă cu orele, restaurantele sunt pline, magazinele la fel, când te duci la cumpărături nu găseşti un loc de parcare, oamenii cheltuie bani, cumpără. Polonezii sunt uneori mai bine îmbrăcaţi decât la Washington. Ce se întâmplă e un vis devenit realitate şi o să visez la crize din astea cât trăiesc. Sunt jurnalist şi economist, am tot ce-mi trebuie, am mai mult decât am crezut că voi avea vreodată. Doctoriţa mea are 26 de ani, a terminat studiile în Olanda – în mentalitatea ei e firesc să circulăm liber, să nu existe piedici în calea studiilor, să ai acces la informaţie. Oameni ca ea sunt viitorul şi nu sunt puţini. Asta nu e criză. Ăsta e un vis.“
Ce aţi citit este doar o parte din răspunsul lui Janusz Grobicki – expert la Centrul de Analize Adam Smith. Este primul ONG solid din Polonia, înfiinţat în septembrie 1989, de un grup de intelectuali anticomunişti, imediat după pactul care a dus la tranziţia spre democraţie.
Sedi