* 2011 a fost anul primelor examene date în faţa camerelor de luat vederi * rezultatele au fost dezastruoase la bacalaureat şi titularizare * locurile în învăţământul superior s-au ocupat cu dificultate * finalul de an a fost marcat la Brăila de "scandalul" CET, timp de mai multe zile elevii fiind obligaţi să dârdâie în clase
Schimbarea esenţială a sistemului de învăţământ din acest an a fost supravegherea video a examenelor naţionale. O modificare a modului de organizare a examenelor despre care nu s-a discutat prea mult înainte. Aplicarea ei însă a atras după sine o adevărată revoluţie în sistem. Elevii au înţeles, în sfârşit, că pentru a lua un examen trebuie să înveţe, mai ales când au constat că supravegherea video a desfăşurării examenului se păstrează şi la titularizarea profesorilor şi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului. O consecinţă a acestei exigenţe în evaluare a fost aceea că universităţile, chiar şi cele de stat, au rămas cu locuri neocupate.
Rezultatele la examenele naţionale mult sub aşteptări
Examenele în acest an au început cu Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VIII-a. Aceasta s-a desfăşurat după metodologia obişnuită, subiectele nu au fost dificile, astfel că aproape 90% dintre elevi au obţinut note de trecere. Consecinţa a fost că mediile de admitere au crescut faţă de anii precedenţi, au fost cu 40% mai multe medii peste 9.50, şi cu 20% cele peste 9.00. În condiţiile în care numai o treime dintre elevii din clasa a VIII-a puteau urma o filieră teoretică, concurenţa la admitere a devenit foarte puternică. Cea mai mare ultimă medie de admitere a fost la "Murgoci", mate-info, bilingv engleză, 9.75, iar la "Bălcescu" şi la LPS ultima medie de admitere a crescut cu aproape 50 de sutimi. Pe ansamblu, la toate liceele bune ultimele medii de admitere la majoritatea specializărilor au crescut.
A urmat apoi examenul de