Sistemul de sănătate al Ungariei s-ar putea confrunta cu mari probleme de personal în următoarele zile după ce mai mult de 2.500 de angajați au declarat că își vor da demisia pe 1 ianuarie dacă nu le vor fi garantate salarii mai mari.
Medicii maghiari cer salarii mai mari, considerând că nivelul prezent al salariilor este insuficient pentru a le asigura traiul. În decursul acestui an, ei și-au prezentat demisia care va intra în efect la sfârșitul acestei luni în caz că doleanțele lor nu vor fi satisfăcute, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Conform site-ului de internet al doctorilor care organizează aceste proteste, 2.577 de persoane și-au prezentat demisia până pe 3 decembrie, acest număr reprezentând aproape un sfert al medicilor care activează în sistemul de sănătate.
Scrisoare deschisă
Doctorii doresc o creștere salarială de trei ori salariul mediu pe economie, la 200.000 de forinți (836 de dolari) pe lună salariu de bază și 300.000 de forinți pe lună pentru specialiști.
Conducătorii grupului au trimis, miercuri, o scrisoare deschisă lui Viktor Orban, premierul Ungariei.
„Ne aflăm în preajma unui moment decisiv și vom vedea acum cât de importanți suntem noi pentru guvern. Va forma, oare, o alianță cu noi, ne va recunoaște valoarea și oportunitățile pe care le oferim, sau ne va abandona, precum fostul guvern?”, se arată în scrisoare.
Viktor Orban răspunde acestei situații prin însărcinarea a doi miniștrii cu elaborarea unui plan de acțiune, a declarat Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al primului ministru.
Planul va include protocoluri de realocare de angajați în cadrul insuficienței de personal pentru asigurarea faptului că niciun pacient nu va rămâne fără îngrijire medicală, a declarat acesta.
Szijjarto a mărturisit că guvernul a luat, deja, măsuri pentru a îmbunătăți condiți