Parlamentul de la Budapesta a adoptat vineri controversata lege referitoare la reforma Bancii centrale a Ungariei (MNB), guvernul urmand sa aiba de acum inainte o influenta mai mare asupra politicii monetare.
Ignorand criticile internationale aduse acestui proiect legislativ, 293 de deputati maghiari au votat in favoarea lui si doar 4 s-au pronuntat impotriva, informeaza RTE.
Interferenta guvernului condus de Viktor Orban cu politicile bancii centrale i-a nemultumit inca de la inceput pe membrii delegatiei UE si FMI prezenti la Budapesta pentru negocieri, care au abandonat discutiile la inceputul acestei luni.
"Nimeni nu se poate amesteca in treburile legislativului din Ungaria, nu exista nimeni in aceasta lume care sa poata sa le spuna deputatilor alesi de poporul ungar ce lege sa treaca si ce lege sa nu treaca", a declarat premierul Orban, la postul public de radio.
FIDESZ, partidul de centru-dreapta condus de Viktor Orban, detine o majoritate confortabila in parlament.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ii ceruse lui Viktor Orban sa retraga legea despre care criticii spuneau ca va face ca Executivul sa aiba o influenta sporita asupra politicii monetare. Si secretarul de stat american Hillary Clinton si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la starea democratiei in Ungaria.
Controversatul proiect prevede, printre altele, retragerea dreptului presedintelui bancii centrale de a-si alege adjunctii. Numarul acestora va creste de la doi la trei, si, in plus, ei vor fi numiti de premier.
De asemenea, va creste de la sapte la noua numarul de membri din Consiliul Monetar al bancii, cel care decide politica privind rata dobanzii, cei doi membri in plus fiind numiti de parlamentul controlat in acest moment de FIDESZ.
Guvernatorul MNB, Andras Simo