Nivelul de trai s-a îmbunătăţit uşor în acest an faţă de 2010, dar încă suntem departe de standardele de viaţă cu care ne obişnuiserăm în anul premergător crizei, după cum arată datele statistice.
În 2011, primul an de creştere economică a României de la începutul crizei, se poate spune că românii au simţit şi în buzunare un pic de revigorare. Inflaţia scăzută şi salariile în uşoară creştere au creat premisele pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.
Astfel, din datele statistice reiese că, faţă de luna octombrie 2010, în octombrie 2011 (cea mai recentă lună pentru care Institutul Naţional de Statistică a prezentat datele privind evoluţia veniturilor salariale) salariul net a crescut uşor peste nivelul inflaţiei. "Se pare că 2012 a fost un an relativ mai bun decât anul trecut, din punct de vedere al nivelului de trai", spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Am sărăcit în primii ani de criză
La finele lunii octombrie, salariul nominal mediu net crescuse cu 8,9% comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, în condiţiile în care inflaţia anuală era, la sfârşitul lunii octombrie, de 3,55%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial real a crescut faţă de aceeaşi perioada a anului anterior cu 5%. 2011 pare să fi marcat astfel o inversare a trendului primilor ani de criză, în care nivelul de trai s-a erodat continuu.
Evoluţia din acest an pare să fi fost, aşadar, ceva mai bună decât cea din anii anteriori, dar nu cu mult. La finele lunii octombrie a anului trecut, inflaţia anuală era de 7,88%. În aceeaşi lună, câştigul salarial mediu net scăzuse în raport cu luna similară din 2009 cu 2,5%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului arăta o scădere cu 10% a nivelului de trai. Nici la finalul anului trecut situaţia românilor nu era mai roz, în ultima lun