Doctor în economie, profesor la Catedra de Contabilitate din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii Craiova, Tudor Ciurezu este de peste zece ani membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia. Lucrează în cadrul instituţiei financiare încă de la înfiinţarea acesteia, în 1996. Din 2011, a devenit director general şi preşedinte al CA. Este printre puţinele persoane din conducerea instituţiei ale căror nume nu au apărut în scandaluri financiare. În ultimii 15 ani a ocupat mereu funcţii de top, conducând destinul SIF. Tudor Ciurezu a explicat pentru GdS care au fost mizele anului financiar 2011 şi ce provocări vor fi în 2012 pentru SIF Oltenia.
Reporter: SIF-urile deţineau cumulat 30% din BCR - cea mai mare bancă românească. În 2011, austriecii de la Erste Bank, acţionarul majoritar de la BCR, au propus SIF-urilor cedarea acestor pachete. Ce s-a întâmplat cu deţinerea SIF Oltenia, de circa 6% din BCR?
T.C: Conducerea SIF Oltenia a fost împuternicită de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din luna septembrie 2011 să găsească modalităţi de lichidizare a participaţiei la BCR. Ca soluţii aveam fie vânzarea pachetului de 6% către Erste Bank, fie realizarea unui schimb de acţiuni BCR-Erste Bank, fie participarea cu acţiuni BCR la majorarea capitalului social al Erste Bank. AGA a primit un program de acţiuni pe trei ani, 2011-2012-2013. Deci nu există termen-limită în interiorul căruia aceste tranzacţii să fie perfectate cu acţionarul majoritar din cadrul BCR. În perioada septembrie-decembrie, am purtat o serie de negocieri cu Erste, dar încă nu am ajuns să perfectăm o relaţie contractuală.
Reporter: Cum au acţionat celelalte SIF-uri?
T.C: Celelalte SIF-uri au reuşit să încheie tranzacţii prin care fie şi-au valorificat în întregime pachetele deţinute la BCR (SIF Moldova şi SIF Transilvania), fie au perf